Skip to website navigation Skip to article navigation Skip to content
Michiel Puyenbroek, manager vastgoed en projecten Dusseldorp Automotive

Stoplichtrapportage voor alle showrooms dankzij Unica Innovation Center

De autoshowroom van Dusseldorp BMW in Oostzaan is het duurzame paradepaardje uit de stal: een klimaatneutraal gebouw voorzien van de laatste technische snufjes. Maar wat levert dat op en hoe kan het bedrijf de verkregen data inzetten om haar bedrijfsprocessen te optimaliseren en meer uit het vastgoed te halen? Samen met het Unica Innovation Center vindt Dusseldorp BMW het uit.

“We beschikken over uiteenlopende systemen om alle vestigingen te laten draaien”, vertelt Michiel Puyenbroek. “Thermische camera’s, verwarming, koeling, verlichting, beveiliging. Als er op dit moment iets met de systemen van de panden aan de hand is, handelen wij reactief.” Maar Dusseldorp wil juist vooruitkijken en proactief handelen. “Daarmee kunnen we onder andere voorkomen dat ik een substantieel deel van mijn tijd moet besteden aan het bekijken van versnipperde rapportages en statussen van systemen. Maar hoe maak je data een integraal onderdeel van je bedrijfsprocessen?”, vroeg hij zich af.

“Het is belangrijk voor mij dat ik één dashboard heb waarop alle vestigingen staan. Een soort stoplichtrapportage als startscherm, een signaleringsfunctie van mogelijke storingen. Het Unica Innovation Center bedenkt en implementeert innovatieve oplossingen voor onze alledaagse zaken die ze in één dashboard presenteren.” Klimaatkastjes vertellen Michiel iets over de temperatuur en de luchtkwaliteit in de vergaderruimtes, maar Unica maakte hem ook attent op het plaatsen van temperatuursensoren in de afvalbakken in de werkplaatsen. “Doeken met olieresten zijn brandgevaarlijk. Tijdens zijn werkzaamheden is het voor een monteur onhandig om steeds de klep van de afvalbak dicht te maken. Dit wordt soms vergeten terwijl dat juist een aandachtspunt voor de verzekeraar is om brand te voorkomen. De sensoren zorgen ervoor dat er al bij het kleinste temperatuurverschil een signaal uit gaat. Onze monteurs kunnen hun werk doen zonder zich zorgen te maken en ik kan te allen tijde monitoren.”

Een afvalbak is een eenvoudig voorbeeld, maar monitoring speelt bijvoorbeeld ook bij het beheren van alle laadpleinen. Michiel: “Het zou fantastisch zijn als ik op afstand kan zien welke laadpaal in storing is en die ook op afstand kan resetten. De auto’s in Oostzaan staan in een stallingsgarage waar de brandweer niet in kan rijden. Vanwege het kleinst mogelijke brandgevaar is het advies om alleen overdag de auto’s te laden. Unica onderzoekt de mogelijkheid om met één handeling licht, verwarming en laadpalen uit te zetten. Daarmee kunnen we voorkomen dat er per ongeluk toch wordt vergeten een stekker om te zetten.”

Toekomstvisie

“Samen met het Unica Innovation Center werken we aan een toekomstvisie die echt om gebouwbeheer gaat. En daar past verduurzaming natuurlijk perfect bij. Dusseldorp BMW gaat steeds verder elektrificeren. De verkoop van elektrische auto’s aan klanten neemt toe en we willen ook dat ons personeel in elektrische auto’s gaat rijden. Elektrificatie van onze vloot betekent een grote vraag naar stroom. De auto’s laden we overdag en dan is de opbrengst uit de zonnepanelen het hoogst. In de uren dat we er niet zijn wekken we nog steeds energie op, maar dan doen we er eigenlijk niets mee. Daarom onderzoeken we ook de mogelijkheden van opslag en accucapaciteit. Kunnen we met de opgeslagen energie bijvoorbeeld het pand de volgende ochtend opstarten? Met dat soort trajecten zijn we samen met het Unica Innovation Center bezig.”

“Samen met het Unica Innovation Center werken we aan een toekomstvisie die echt om gebouwbeheer gaat”

Michiel Puyenbroek, manager vastgoed en projecten Dusseldorp Automotive

Waardevol

“Wij worden door veel commerciële partijen benaderd over bijvoorbeeld zonnepanelen of accu’s. Het is ontzettend waardevol om met het Unica Innovation Center te kunnen klankborden als onafhankelijk partner. Zij houden ons kritische vragen voor en laten het grote plaatje zien.” Het doel van Michiel is om toe te werken naar één dashboard waarop hij elke ochtend kan zien of er ergens iets mis is. “Ook voor wat betreft terrein-, inbraak- en brandbeveiliging. Met Nsecure beschikt Unica over een specialist in toegangsverlening en veiligheid binnen de eigen geledingen. Ook de gegevens die daaruit voortkomen kunnen in één dashboard geïntegreerd worden. Een vestigingsdirecteur moet niet met het pand bezig zijn, maar met de verkoop van auto’s. Het dashboard biedt mij de tool om hen te ontzorgen, preventief de gebouwen te beheren en gericht aan kostenbeheersing te werken.”

Unica neemt in het contact met derde partijen een belangrijke rol in. Michiel: “Niet elke leverancier staat open voor het delen van data. Al gaat het om zoiets als anonieme laadgegevens. Unica voert namens Dusseldorp BMW de gesprekken en regelt het technisch met alle partijen. Dat ontlast ons enorm. We zijn goed op weg en Unica laat ons zien welke ontwikkelingen er zijn en wat er met data allemaal mogelijk is.”